werpdag in Putten

Al weer enkele weken geleden zijn we met een aantal wat oudere vliegvissers gaan werpen op de plas van de Berenkuil in Putten. Een mix van diverse vliegvissers en een mix van diverse vliegenhengels, carbon, splitcane en glasvezelhengels.

En natuurlijk ook weer een mix van diverse vliegenlijnen, kunststof in diverse tapers, zijden lijnen in diverse tapers en de Terenzio kunstzijden lijnen, ook weer in diverse tapers. Het is een heel interessante dag geworden, het aloude splitcane is vooral op het gebied van de kortere hengel nog volledig bij de tijd, de carbon hengels zijn flink geoptimaliseerd, maar je moet doodvoorzichtig zijn met je keuze.

Vooral dat laatste blijkt de bottleneck te zijn voor plezierig vliegwerpen, met een onjuiste keuze wordt de hengel een last i.p.v. een plezier en wordt mooi werpen “geruk en geram”. Teveel zien we dat zelfs op afstanden van minder dan 10 meter er wordt gedubbelstript om de lijn weg te krijgen, de grootste onzin, tot een meter of 15 moet een juiste combinatie de lijn netjes kunnen werpen, gewoon zonder strippen.

Van de week kwam er iemand bij mij om een hengel te proberen, hij was beginnend vliegvisser en nog geen geoefend werper, maar met een goede combinatie stond hij al na een paar minuten heel netjes een lijn te presenteren en riep uit dat dit met zijn andere hengel nog nooit gelukt was!

Heeft u af en toe moeite met een hengel of lijn, kom maar eens langs, dan kijken we of we dit kunnen verhelpen.