Mijn grootste vriend…..

Hier ziet u een fotootje van de grootste vriend van een splitcane bouwer. Zonder een schaaf als deze is het onmogelijk om perfecte strips te maken, je mal kan nog zo goed zijn, het beste tonkin in huis, maar als je de strips dan niet zuiver kunt schaven is alle moeite tevergeefs.

Deze schaaf is een 9 1/2 van Stanley, maar met alleen de aankoop hiervan ben je er nog niet, dan begint het pas. De standaard beitel is alleen geschikt om wat grof voorschaafwerk te doen, bijvoorbeeld parallel strips schaven, je moet dan voortdurend de beitel opnieuw slijpen. Vele jaren heb ik gezocht naar een betere kwaliteit beitels, de oude beitels waren veel beter, en die waren soms op beurzen nog te koop. Ook met beitels te laten lasersnijden uit machine-zaagbladen leverde best wel een redelijk resultaat op.

Nu de laatste jaren gebruik ik alleen nog beitels uit Amerika van Hock, en heb nooit meer terug gekeken. Erg duur, maar van een kwaliteit die ik nooit voor mogelijk heb gehouden, probleemloos zes strippen schaven voor een hengeldeel voordat ik opnieuw de beitel moet slijpen. Dat slijpen is ook al een wetenschap op zich. Ik ben nu in de laatste jaren van mijn hengelbouw, misschien nog een jaar of twee en dan ga ik met “pensioen”, meer vissen en andere hobby’s beoefenen. en ook voor mezelf enkele speciale hengels maken, daar kom ik nu niet eens aan toe. Wel blijf ik voorlopig de beurzen van de verzamelaarsclub nog bezoeken, en een leuke restauratie is ook altijd mogelijk. Maar bovenstaand schaafje krijgt wat meer rust.