Leaders, lijnen en de rest……

Bij het opruimen van mijn vliegvisvest, een mooi klusje zo in de winter, kwam ik een handvol leaders tegen.

Dit jaar samen met mijn vliegvismaat Jaap erg veel werk gedaan aan het optimaliseren van leaders, hoewel het meeste werk door Jaap is gedaan. We vissen beiden hoofdzakelijk met de kunstzijden lijnen van Terenzio, een gevlochten lijn dus. Deze lijnen hebben een mooie soepele opbouw en zijn ongevoelig voor kringelen, en komen mooi recht van je reeltje af, ook na een winter op de spoel blijven zitten.

Op dit soort lijnen, maar ook op plastic lijnen, is het noodzakelijk om je leader zo te kiezen dat de soepelheid ervan dezelfde is als van je lijn. een mooie test is om de lijn-leader tussen beide handen, met een afstand van een meter ertussen, zo te houden dat er een “zak” komt in de lijn naar beneden. Met nu afwisselend je rechter of linker hand hoger te houden kun je zien hoe de kromming is en hoe dat zich bij de verbinding gedraagt.

Bij een te stugge leader ontstaat er een hoek in de combinatie en zal van een mooie presentatie geen sprake meer kunnen zijn. Om deze reden vissen wij hoofdzakelijk met gevlochten (braided) of getwiste (twisted) leaders. Het is wel zo dat je niet gelijk aan zo’n leader je punt kunt knopen of lussen, daar hoort nog een stukje taper tussen, geknoopt met mooi soepel nylon, bijv. Stroft GTM. Een lengte van 50 cm is voldoende, bijv. met 3 stukjes nylon van 15 cm. Denk aan 25/100, 20/100 en 16/100 nylon.

En daar komt dan pas de punt aan van bijv. 12/100, zo heb je een mooi werpende lijn en is een zachte presentatie geen punt meer.