Flylines and reels

vliegenlijnOp de hengels worden de lijngewichten aangegeven, deze gelden voor de gemiddelde werpafstand van zo’n 9 meter.

Dit is ook de afstand die het AFTMA-systeem gebruikt om de vliegenlijnen te classificeren.

Als u echter op kortere afstand vist, bijvoorbeeld op begroeid water, zal uw hengel beter werken met een zwaardere lijn.

Vist u met een #4 hengel op 5-6 meter afstand kunt u beter er een WF-5-F op vissen, door het betere opladen  en belasten van de hengel zal dit een stuk prettiger gaan.

9 meter van een #4 lijn weegt evenveel als 6 meter van een #5 lijn.

Ook is ons advies niet te licht te vissen, een #4 lijn is een prima lijn voor licht en klein werk en een 3-lijn is wel de onderste maat, nog lichter is eigenlijk “speelgoed”.

Met wat wind blaast niet alles gelijk weg, en ook heeft u wat meer gewicht om de vlieg goed weg te kunnen zetten en netjes te presenteren.

Ook kunt u bij aanschaf van een nieuwe vliegenlijn eens denken aan een zijden lijn, of als u dit teveel onderhoud vind, een gevlochten lijn van kunststof draden. Deze nieuwe lijnen zijn opgebouwd als een zijden lijn, maar vervaardigd van een niet rottende of onderhoudsgevoelige kunststof, de moeite van het overwegen waard.

Voor de beste kwaliteit zijden lijnen kunnen wij u de lijnen van Mike Brookes aanbevelen, hij maakt deze lijnen al heel lang vanuit zijn atelier in Frankrijk, waar hij behalve lijnen ook heel fijne leaders maakt. Deze zijn braided (geweven) of furled (getwist), mijn persoonlijke favoriet zijn de braided.

Dan vanuit Italië komen de lijnen van Terenzio Zandri, hij maakt zowel zijden lijnen als de kunstzijden Revolution lijnen, waarbij de laatste zeker de moeite waard zijn. Het gemak van een kunststof lijn met de kwaliteit van een zijden lijn. Wij kunnen u adviseren over het gebruik en bemiddelen bij aankoop van deze lijnen, de lijnen zijn in diverse kleuren en uitvoeringen leverbaar, op dit moment voor € 140,00 excl. verzenden, levertijd 4-6 weken.

Voor de Franse Pech a Soie lijnen kunnen wij u doorverwijzen naar de Nederlandse importeur Poseidon, u kunt dan aan Bert Vosters vragen waar hij een dealer heeft.  Deze zijden lijnen zijn een doorstart van een oud Frans merk lijnen, in het begin wat stug, maar na invissen een lijn die gemakkelijk 25-30 jaar meegaat, dat is zeker de investering waard.

Voor leaders kunt u zeker ook eens kijken naar de getwiste leaders van Theo van de Poll, zeker zijn kortere leaders voor de Ardennen en Eifel zijn de moeite waard.

doos vliegenlijn

Het grootste voordeel van zijden en kunstzijden lijnen is de diameter, zeker een nummer lager als de standaard kunststof lijnen.

Bijvoorbeeld een DT-4-F is net zo dun als een normale 3- lijn, hierdoor is werpen met wat wind geen enkel probleem meer.

Bij een 5-lijn is dit voordeel nog groter, die is nog dunner dan een standaard 4-lijn, zo kunt u toch subtiel vissen, maar wel met wat body achter de hand.

Reels;

lissendorf 026-1Veel wordt de fout gemaakt op lichte splitcane vliegenhengels te zware reels te plaatsen.

Hoe mooi die super reels ook zijn met perfecte remsystemen, large arbour enz. ze zijn gewoon te zwaar.

Op een 7 ft. hengel voor een #4 lijn mag maximaal een reel van 80-90 gram, bijv. Hardy en Orvis leveren nog steeds van deze lichte reeltjes.

Hiermee ontstaat de goede balans in de hengel en zal het werpen als vanzelf gaan.