Een goed begin……

Natuurlijk eerst allemaal een fijn 2018 gewenst, met weinig pech en veel goed weer.

Maar over die pech wil ik het even hebben, afgelopen jaar heb ik best wel veel nieuwe topjes moeten maken voor hengels van diverse pluimage. Zelfs bij één van mijn eigen hengels ging het fout en moest ik dat verschrikkelijke geluid horen van een brekend topje.

Ik had de grote fout gemaakt met mijn hengel naar voren gericht de kant op te lopen vanuit de beek en niet goed op te letten, en dan geeft een boom niet mee. Dus bij dezen nogmaals de waarschuwing; loop altijd met je hengel naar achteren gericht, dan heb je het minste risico dat er wat fout gaat.

Een andere fout die toch ook wel veel voorkomt is dat er op het laatst van de dril de vis dichterbij wordt gehaald en dan de top wordt overtrokken zoals op het bijgaande plaatje, wat ik heb geleend uit een oude Brunner catalogus, is te zien. Één klap van de vis met zijn staart en het topje wordt helemaal doorgetrokken en knapt. Ook hier dus let op wat je doet en zorg dat de top niet overbelast wordt, dit geldt voor zowel splitcane als carbon of glas.