Dubbel strippen of enkel casten…..

Nog steeds krijg ik vragen over de lijndiktes en hengellengtes en werpstijl met betrekking tot mijn splitcane hengels.

Ik zal proberen dit wat duidelijker te maken, de hengels zijn voor wat betreft de te gebruiken lijnen aan gegeven met de AFTMA-code, bijvoorbeeld een #5, dit is een vijf-lijn, het maakt niet uit of het een DT-lijn of een WF-lijn is, het gaat hier om de eerste 9 meter van de lijn, die gewogen geeft het AFTMA-nummer.

Dit lijngewicht moet dan passen op de hengel, je moet dan zonder ook maar even te dubbelstrippen gemakkelijk die negen meter te kunnen werpen, gewoon met één hand, dit samen met de hengellengte en de leader erbij dus ruim 12-14 meter afstand.

Je droge vliegje wordt dan al heel klein op die afstand, het betekend dus dat dit eigenlijk gewoon de maximale normale afstand is om fijn te kunnen vissen.

Vis je op een kleine beek van bijvoorbeeld 4-6 meter breed haal je dus die 9 meter helemaal niet en kan het soms beter zijn een nummer zwaardere lijn op de hengel te zetten, bijvoorbeeld 6 meter van een 5-lijn weegt evenveel als 9 meter 4-lijn.

Nu dat dubbelstrippen, dit is wellicht nodig als je met een zwaardere hengel grote afstanden wilt werpen, denk aan de visserij op zeeforel bij Denemarken, of aan de kust bij de Maasvlakte, delicaat werpen is dan niet de hoofdzaak, afstand is gevraagd.

Neem voor die visserij dan ook geen splitcane hengel, maar een langere carbon hengel, die is daar beter op zijn plaats. Wil je een hengel die heel mooi zo’n droog vliegje of klein nimfje exact op een bepaalde plek kan serveren, en dit zonder dubbelstrip of wat dan ook, kijk dan eens naar een splitcane hengel, die is in staat om dit voor je te doen. Laat de hengel het werk doen en verpruts dit niet door driftig te gaan dubbelstrippen. Het is even wennen, daarna wil je nooit meer wat anders.